02 Haz

Fare

Fareler, memeli kemirgenler sınıfının bir üyesidir. Yaşadıkları alan, tür ve beslenme alışkanlıkları göz önüne alındığında boy ve yapıları farklılıklar göstermektedir. Hamster, fındık faresi, beyaz laboratuvar faresi gibi küçük türleri yanında sıçan, tarla faresi, lağım faresi gibi büyük türleri de vardır.

Elastik bir yapıya sahip olan fareler, çok küçük deliklerden bile kolaylıkla geçebilirler. Güçlü tırnak yapıları sayesinde fareler için düz duvara tırmanmak sorun olmaktan çıkar. Sağlam ayak yapıları çok hızlı koşmalarını sağlar. İstedikleri ortama rahatlıkla ulaşabilmelerini sağlayan güçlü ağız ve çene yapıları beton, taş ve mermer gibi sert maddeleri rahatlıkla kemirmelerine imkan verir. Bulundukları ortama çok hızlı bir şekilde adapte olan fareler, keskin koku alma duyuları sayesinde bulabildikleri her türlü besin kaynaklarını rahatlıkla tüketirler. Hem etçil hem otçuldurlar. Aç kaldıklarında veya bulundukları ortamda yiyecek stokları azaldığında, geceleri insanlara saldırırlar, ısırdıkları bölgeyi uyuşturma yetenekleri olduklarından, ısırılma geç farkedilir.

Fareler, memeli hayvanlar arasında en hızlı üreme özelliğine sahip canlıdırlar. 2-3 ay içerisinde yetişkin durumuna gelen bir fare 1 yıl içerisinde rahatlıkla 100 yavru doğurabilir. İnsanlık tarihine bakıldığında, farelerin muaazzam bir hızda üremeleri ve hastalık taşıcıyısı olmaları insan sağlığı ve yaşam kalitesi açışından büyük bir tehdit oluşturmuştur. Farelerden bulaşan hastalıklar arasında; tifüs, bağırsak parazitleri, verem, kuduz, şap, özellikle de tularemi ve weil gibi çaresi bulunmayan ölümcül hastalıklar bulunmaktadır.

haşere2

0 Comment

related posts

add a comment