Akrep
Akrepler, sıcaklığa olan bağlılıkları ve neme olan ihtiyaçlarından dolayı hem ılık hemde nemli bölgelerde yaşayan zehirli eklem bacaklılar dır. Yaklaşık 400 milyon yıldır yeryüzünde sürekliliğini koyuyan akreplerin Türkiye’de 23 türü bulunmakta ve uzunlıkları 1.7 cm ile 19 cm arasında değişmektedir. Dayanıklı vücut yapılarına sahip olan akreplerin güneş altında kabuk zırhları kuruduğu için, gün boyunca taş, kayalık, moloz yığını altı, ahşap yapı içerisi ve ağaç kovukları gibi gölge, serin ve nemli bölgelerde saklanırlar. Dolayısıyla avlanmalarını gece sürdürürler. Kol uçlarında bulunan kıskaçları ile önce avını yakalayan akrepler, kuyruklarındaki zehir iğnelerini sokarap avlanmalarını tamamlamaktadırlar.
Akreplerin yaşam alanları ve türleri göz önüne alındığında zehirleri farklılıklar göstermektedir. Çok sıcak iklim koşullarında yaşayanlarda zehir oranının daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Araştırmalar göstermiştir ki, bir çok haşere ve hayvan türü akrep zehirine karşı malesef dayanıklılık gösterememektedir. Türlerine göre değişiklik gösteren zehirler bir insanı 10 dakika ile bir kaç saat içerisinde öldürür.
Dayanıklı vücut yapılarından ve zehirlerini direkt olarak uzağa fırlatabilme özelliklerinden dolayı akreplerle bireysel olarak mücadele etmek çok tehlikelidir ve gerekli mücadele yöntemlerinin kesinlikle uzman ilaçlama firmaları tarafından uygulanması gerekir.
Akrep sokması durumunda ilk olarak ücretsiz zehirlenme hattı 0 800 314 79 00 aranmalıdır. Akrep tarafından sokulan bölge temiz tutulmalı, etrafı veya yukarısı kesinlikle bağlanmamalıdır (Bağlı olan bölgenin gevşemesi veya açılması sonucu oluşan basınç farkından dolayı, vücuda alınan zehirin daha hızlı bir şekilde kana karışması durumu). Acilen bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.